Veel mensen die pluimvee hebben in huis of in de tuin zullen een keer te maken krijgen met vossen. Dit zijn nu eenmaal dieren die nog altijd veel terugkomen in de dorpen, de plekken waar het rustiger is dan in de stad. Als je ooit als eens een vos over de vloer hebt gehad dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Dit is dan ook de reden dat je snel actie zal moeten ondernemen. Door op tijd op zoek te gaan naar een goede vossen vangkooi zal je die vossen voortaan te slim af zijn. Wij hebben in dit artikel enkele handige tips die je kunt gebruiken bij het vangen van vossen om zo je pluimvee te beschermen.

Gebruik goed voer

Een vos moet zich op zijn gemak voelen bij het voeren in de buurt van uw val voordat hij met een gerust hart de val ingaat. Stropdas open je val en gebruik een greatfox aas zoals vis of rauw vlees om langzaam de vos in de val te lokken:

  • Dag 1: Plaats je aas naast de val en wacht tot het aas is opgegeten.
  • Dag 2: Nadat de vos het aas heeft opgegeten dat buiten de ingang is geplaatst, plaats je meer aas in de val, maar niet verder dan de trekkerplaat.
  • Dag 3: Zodra de vos tekenen heeft laten zien dat hij comfortabel in de val zit te eten, plaats je het aas voorzichtig direct achter de triggerplaat.

Stel de val op

Zodra je vos gewend is aan het eten in de val, kun je hem voorbereiden op een vangst. Zorg ervoor dat je val zorgvuldig is ingesteld volgens de instructies van de fabrikant. Tip: Vossen zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering. Dus om te voorkomen dat u een beestje vangt, zet u uw val vlak voor zonsondergang.

Regelmatig controleren

Controleer je valstrik regelmatig totdat je een vos hebt gevangen. Als een vos eenmaal gevangen zit, is hij kwetsbaar voor gevaren zoals honger, oververhitting en angst. Een vos mag nooit langer dan nodig in de kooi worden verwaarloosd.

Je hebt een vos gevangen!

Benader de val voorzichtig en voorzichtig. Vermijd contact met de vos: draag zware handschoenen, houd de val van je lichaam weg en steek nooit je vingers in de kooi. Houd de vos zo rustig mogelijk: spreek zachtjes en drapeer een doek over de val. Als de lokale wetgeving het toelaat, verplaats uw vos ten minste 10 tot 20 mijl van uw huis in een andere geschikte gebied met veel bomen en een nabijgelegen waterbron.

 

Dankzij deze eenvoudige tips en dankzij een goede vossen vangkooi zal je binnen no time van al die vossen op jouw perceel af zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat jouw pluimvee niet meer het risico loopt om te worden opgegeten door deze super slimme dieren. Pluimveespecialist heeft trouwens nog veel meer soorten vallen, mocht je nog meer last hebben van andere soorten dieren bij jou op het erf.